HTML

Friss írásaim

Utolsó kommentek

Sosem járt iskolába az iskolaalapító

2014.06.13. 12:17 kadnarv

Az 1971-ben született zenész, zeneszerző, gitárépítő, újságíró és író soha nem járt iskolába. Nem részesült otthoni taníttatásban sem, hanem szülei lehetővé tették, hogy képességei szabadon, a saját ritmusában bontakozzanak ki. Élményeit két könyvben örökítette meg, illetve gyakran hívják előadásokat tartani a témájában.

 

Kiragadott személetei:

A legnagyobb fejlesztés a gyerek életében: maga a szabad játék.

Nincs szükség nevelésre, tananyagokra.

(Sokan már iskola előtt maguktól tanulnak meg olvasni.)

Külön szobába izolálják gyerekek milliót- kik bizony sírnak is ezért éjszaka) ahelyett, hogy a tökéletes bizalmi állapotokat hoznák létre, hogy ott van anya és apa- akire számíthat.Pont ez a szoros egység az önállóság alapja.

Semmiféle pedagógiai módszerre nincs szüksége a gyerekeknek.

Nincs egy egységes módszer, amit mindenkire rá lehet húzni.

Ebből következően nincsenek receptek , módszerek.

Hihetetlen erejű beszélgetés.

Hallgasd meg a felvételt-megéri!

Kíváncsian várom a véleményed!

itt bővebben André Stern-ről

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://miaboldogsag.blog.hu/api/trackback/id/tr496299219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bastian 2014.06.14. 15:10:36

A kert is akkor szép, ha gondozzák, különben csak egy gazos bozót lesz belőle.

A gyerekeket is ugyanígy gondozni kell, nem csak testileg, hanem lelkileg is. Akit csak hagynak szabadon garázdálkodni, értékítélet nélkül össze-vissza csapongani, abból lesznek később a bűnözők, sorozatgyilkosok....

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2014.06.14. 16:29:01

@bastian: bűnözők azokból lesznek inkább,
1/ akik abban az értékítéletben nőnek fel, hogy az ember értéktelen
2/ akiknek ugyan azt tanítják, az ember értékes, mégis értéktelenként bánnak vele (testileg vagy lelkileg bántják, kényszer alatt él, szükségletei hiányt szenvednek, stb)

kadnarv 2014.06.14. 18:58:59

@nexialista: mélységesen egyetértek

zila5 2014.06.15. 00:56:12

@bastian:
A gyerekeknek hibátlan értékítéletük van, ez könnyen megfigyelhető, ha nem magyarázod nekik a sajátodat, hanem beszélgetsz velük vagy egyszerűen csak megfigyeled a reakcióikat különféle szitukban.

tulpon 2014.06.15. 10:43:06

Az értékítéletet a felnőttektől lesik el a gyerekek, ez nem velünk született. És olyat én még nem láttam hogy valaki magától tanuljon olvasni, maximum valamelyik szülő segítségével. Ezt is nevelésnek hívják.
Próbáljon meg valaki életben tartani egy gyereket úgy hogy soha nem mondja neki hogy 'ne csináld'.
Unschooling.. Párizsban... Kiváltságos szülők gyerekeként.. First world problem.

prolee 2014.06.15. 14:08:27

Az én gyerekeim (ikrek) maguktól tanultak meg olvasni középső csoportos óvodásként. Nem akartuk, hogy olvassanak, de nem bírtak délután aludni, kínjukban könyveket nézegettek. Autóban ülve a rendszámok betűit kérdezték, megmondtuk neki. Aztán egy Arany ÁBC című könyvből megtanulták a kisbetűket.
Ödönke és a tízemeletes volt az első, amit önállóan elolvastak. Meg is értették.
Nem én adtam a ketükbe, ők választották.
Majd elkezdtek írni nyomtatott nagybetűvel egybe minden szót. Aztán elválasztottál a szavakat, elkezdték használni az írásjeleket.

Az iskola folyamatosan visszavetette őket a tanulásban. Érettségi előtt két-három évvel már ott tartottunk, hogy vagy a zenét, vagy a nyelvet, vagy a rajzot, vagy a sportot, esetleg ezek közül kettőt-hármat is hanyagolnunk kellene az iskolai jelenléti-kötelezettség miatt, pedig naponta 2-3 lyukasóra, meg ültan óra is volt. Végül a nyelveket és a zenét félgőzzel csinálták, a sportot pedig úgy oldották meg, hogy az este 7-kor kezdődő edzésre jártak, este fél 10-kor jöttek haza, engem az infarktus kerülgetett.
Az utolsó évben aztán megelégeltem és magántanulók lettek.
Attól kezdve maguk osztották be az idejüket, volt idő sportra, nyelvekre, rajzra zenére is, kiegyensúlyozottak lettek, nagyon erősen javultak a jegyeik is, mert kimaradtak a "rosszhangulatomban bebaszok egy-egy egyest" című játékok.

Azóta is bánom, hogy nem választottam időben amagántanulói státuszt és hagytam szenvedni a gyerekeimet az iskolában.

Nyilván van olyan gyerek, amelyiket iskolában kell idomítani, de szerintem többségben vannak azok a gyerekek, akik éreklődve szívják magukba a tudást és boldogan fejlesztik magukat.

Az iskoláról kialakult véleményemet inkább nem írom le...., de vetekszik a magyar gészségügy színvonalával.

kadnarv 2014.06.15. 15:08:01

@prolee: Mikortól lettek végül magántanulók?Gimiben?

kadnarv 2014.06.15. 15:13:33

Ahhoz, hogy bizonyos könyvek "megtalálják" a gyermeket, azért kell "egy" környezet. Egy olyan, ahol rendelkezésre áll kíváncsiságát kielégítendő könyvek...egyéb dolgok.Kell egy olyan szülő, aki tiszteli gyermekét-bízik benne, támogatja, biztatja és fantasztikus teremtésnek látja őt, mert ez a hit viszi a gyermeket előre, hogy látja szülei szemében: hogy csodálatos.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2014.06.15. 17:58:55

biztos nincs diplomája, azért mondja ezt! ha még egy diplomát se tudott összehozni blabla akkor blablabla ne akarjon blablablablabla

Ódor Richárd · https://www.facebook.com/odorric 2014.06.24. 03:09:16

Nem - a társadalomban bizony többségében vannak azok a gyerekek, akik nem zsenik és nem tanulnak meg maguktól semmit. Ha nem így lenne, akkor az iskolakötelesség bevezetése előtt mindenkitudott volna legalább írni és olvasni, de igazából többen voltak tök analfabéták. Ha az ember olyan zseni, hogy magától megtanul 3-4 évesen írni és olvasni, attól még sok olyan is él, aki segyítséggel is csak nehezen műveli mindezt általános iskola harmadikban is.

kadnarv 2014.08.17. 15:48:16

Nem vagyunk egyformák, de attól még senki nem számít zseninek, mert korábban megtanulja az olvasást...lehet másból "zseni".Lehet rajzból, énekből, táncból...de ahhoz a környezetnek észre kell tudnia venni azt, hogy ha a gyermek azt az adott dolgot gyakorolja, akkor nagyon tehetséges tud lenni benne...Polgár László egy vmit pereferál,egy érdeklődési kört...lányai esetében ez a sakk volt illetve a nyelvek...Nevelésről bizony fogalmunk sincs, ha van is, elavult...Egyébiránt: honnan is tudnánk mi az a nevelés, ha sosem tanultuk?
Olvasni tudunk- azt tanultuk.
De nevelni soha!
Arról csak lila illúzióink lehetnek...
Ha nem kell tudni a nevelést, akkor hogy "neveljük"mégis azt a gyermeket aki minket választott?
süti beállítások módosítása